Studio3Plus | Casa Washington

Casa Washington

TODO, București

'recuperarea unui moment al regionalismului modern'

Din punct vedere stilistic, vila reflectă gustul epocii și preocupările profesionale ale arhitectului care a proiectat-o: un modernism temperat de accente regionale balcanice și clasiciste. Dezvoltată într-un volum amplu, cu subsol, parter, două etaje și o mansardă, dovedește o serie de calități arhitectural spațiale și constructive impresionante pentru direcția stilistică modernist-regionalistă căreia îi aparține. Remarcăm estetica echilibrată a fațadelor albe în contrast cu elementele de lemn ale balustradelor și grinzilor în consolă, streșinile evazate al acoperișului în pantă lină, compartimentarea bine proporționată a spațiilor interioare, generozitatea camerei de zi despărţită din sufragerie prin uşi glisante camuflate în grosimea peretelui, scările interioare, zona de plafon cu bolţi încrucişate, grinzile masive din lemn ale plafonului și stâlpii cu capitel compozit din camera de zi, confecțiile în metal cu grilaje fără sudură, lucrările în lemn cu îmbinări fără cuie.

'calități și degradări arhitecturale'

S-au păstrat cu dificultate de-a lungul deceniilor postbelice uşile-fereastră de acces în grădină. Acestea au fost transformate în ferestre cu parapete și corpuri de încălzire adăugate, deși pardoseala livingului era prevăzută cu grilaje de acces pentru conductele cu aer cald care veneau din instalația de la subsol – un aspect tehnic remarcabil în epocă. Parapetul din lemn de la balconul superior s-a degradat complet, tâmplăriile originale au avut mult de suferit, tencuiala a cedat în multe zone parietale la exterior și interior, iar camera de zi a fost micșorată cu un zid despărțitor în perioada de ocupare comunistă.

Washington Home
Washington Home

Reabilitarea balustradelor scărilor interioare a fost completată de recuperarea integrală a parchetului după desfacerea din spațiile de la parter și etaje. Redispunerea acestuia în pardoseala mansardei a conferit un caracter original amenajării spațiului generos al fostului pod. Aici, înălțimea satisfăcătoare nu a impus modificări majore la nivel de structură: eliminarea doar a câtorva stâlpi ai șarpantei a permis poziționarea noilor obiecte de mobilier. S-au mai adăugat ferestrele de mansardă, definirea unui spațiu de relaxare familială cu echipamente multimedia și minibar. Piatra naturală a înlocuit vechea faianță a băilor, iar ușile originale glisante de la parter au fost integral reabilitate.

'restaurare și remodelare'

Biroul Studio3plus a readus la forma inițială parterul, cel de al doilea etaj fiind transformat în zonă secundară de zi, cu bucatarie, living și dormitoare pentru oaspeți. Compartimentările interioare parazite – cele care au dublat holul original – au fost înlăturate, iar dormitoarele, după lărgire, au primit și băi proprii. Spațiul de gătit, foarte important pentru beneficiarii actuali ai vilei, s-a extins în relație cu cele două zone de zi separate, la parter și la etajul secund. La fel ca în perioada interbelică, spațiile de la subsol găzduiesc acum servitorii și bucătarii permanenți ai casei.

  • Client TODO
  • Design Studio3Plus
  • Floor area 1106.45
  • Photography Radu Malașincu
  • Construction TODO
  • Profile exterior SCHUCO
  • Mobilă Baxter, Cattelan, Smania, Twils, Antonio Lupi, Gessi, Oasis Group
  • Lumini Deltalight, Serip, Catellani&Smith, Arturo Alvares, Petridis