Din stradă, ochiul este mai întâi prins de efectul moire al modelului de gard. Se așează apoi pe balcon protejând intrarea principala în casă. Parterul este înălțat cu jumătate de nivel pentru a permite accesul mașinii în garajul de la demisol, care deține și sistemul de încălzire, spălătorie și saună. Înălțimea oferă și o vedere dominantă a străzii de la fereastră bucătăriei și de pe platforma de intrare. Odată intrat în casă, spațiul devine îngust și clar orientat spre scară, dar se deschide din nou câțiva pași mai târziu, spre o vedere în diagonală a sufragerii și a curții. Livingul este mai retras, în strânsă legătură cu curtea din spate, oferind un climat extrem de intim pentru familie.
Casă este situată într-un frumos cartier interbelic din București, pe care încearcă să îl dezvăluie și să îl ofere că fundal pentru viață de zi cu zi a tinerei familii. Curtea centrală introduce o „ruptură” în succesiunea spațiilor, dar este și balamaua care le ține împreună și permite fiecărei încăperi să se conecteze cu vederi diferite ale împrejurimilor. De asemenea, poate recrea fluiditatea camerelor de luat masă și a livingului, prin deschiderea celor două uși glisante atunci când vremea o permite.
Materialitatea joacă un rol important atât în împământarea casei în contextul său urban, cât și în oferirea fiecărui spațiu interior cu oportunitatea de a-și dezvoltă propriile povești. Finisajul din tablă Rheinzink pe fațade și balcon și tâmplăria Reynaers a fost considerată o bună completare a tencuielii albe. Balustradele fac parte din aceeași familie cu obloane și finisaje din tablă, dar aduc și puțină căldură prin balustradă din lemn maro, care funcționează împreună cu vegetația. Interiorul este, de asemenea, puțîn rece, din cauza pardoselii întunecate, a pereților și tavanului alb și a pereților despărțitori din sticlă, dar această senzație este ruptă de niște lămpi colorate, mobilier și obiecte de design. În ceea ce privește dormitoarele, fiecare dintre ele oferă un spațiu izolat unic pentru că locuitorii săi să se simtă confortabil în intimitatea lor, având totodată opțiunea de a privi pe fereastră și de a-și aminti în ce cartier minunat locuiesc.
Lumina este esențială pentru fiecare spațiu. Tavanul acoperișului a fost un proiect în sine, în care am căutat să ascundem grinzile de beton și să găsim cel mai bun loc pentru luminatoare. Apoi, ne-am dorit că lumina artificială să ofere ambianțe la fel de bogate și diverse precum lumina naturală, pe tot parcursul zilei. Astfel, fiecare spațiu este dotat cu cel puțîn două scenarii de iluminat, care pot schimbă total mediul interior, dar și să ofere imagini diferite străzii.
La primul etaj, fiecare dormitor și fiecare baie spune o poveste diferită. Dormitorul principal supraveghează curtea din spate, în timp ce cadă se deschide spre curte. Dormitorului de oaspeți i se oferă o altă vedere privilegiată asupra străzii, din balconul de deasupra intrării. În fine, totul se reunește la nivelul superior, la birou dar mai ales la camera de hobby cu terasă mare. Acesta este „cireșul de deasupra”, spațiul vedetă al întregii case. Oferă o vedere de 270 de grade asupra unuia dintre cele mai fascinante lucruri pe care Bucureștiul le are de oferit: un balet de acoperișuri intercalate printre nuci și stejari, tei și pomi fructiferi.
Un alt aspect cheie al proiectului a fost sustenabilitatea. Curtea și luminatorul de deasupra scării echilibrează orientarea și geometria proastă a parcelei (fațada lungă spre nord) și expun toate spațiile atât la lumina soarelui de est cât și de vest. Având în vedere raportul de fenestrare, destul de ridicat pentru climă de la București, energia a fost principala preocupare. Toate ferestrele sunt cu geam triplu, cu protecție UV (și oferă, de asemenea, o bună izolare fonică). Lucernarul și ferestrele serei (camera de hobby) sunt tratate pentru a reflectă căldura solară vara și pentru a reduce pierderile de căldură iarnă. Toate armăturile sunt echipate cu sisteme de recirculare a aerului, iar luminatoarele au sisteme de autoînchidere cu senzori de ploaie. O atenție deosebită s-a acordat și punctelor vulnerabile termic: izolarea din plută a podelei bucătăriei, deasupra garajului; spumă poliuretanică sub cutia de iarbă a curții și sub podeaua grădinii de pe acoperiș, mărginită de ghivece. Nu în ultimul rând, sistemul de încălzire este completat de panouri fotovoltaice pe acoperiș.
- Locație București, România
- Suprafață nullm²
- Fotografie null
- Data null