Studio3Plus | Identitate și dinamizare geometrică

Identitate și dinamizare geometrică

TODO, București

'Discreția conversiei funcționale și „deconstrucția” spațiului rigid'

Planimetria apartamentului supus reamenajării s-a dovedit suficient de flexibilă pentru a acomoda noul program al unui birou de avocatură, astfel încât aspectul transformării partiului la nivel funcțional a căzut în plan secundar. Zona centrală a fațadei principale corespunde vestibulului de intrare cu biroul de recepție, asigurând distribuția către zonele laterale, la dreapta către biroul partenerilor, cu două locuri, iar la stânga către biroul asociaților, cu patru locuri. Tot din vestibulul central, pe partea stângă a culoarului scurt către accesul secundar, se poate ajunge la o sală de conferințe cu 6-8 locuri, deschisă pe fațada posterioară, iar în partea dreaptă sunt aliniate spațiile servante. Accentul esențial al amenajării spațiale nu a vizat atât de mult recompartimentarea generală, cât o „deconstrucție” a spațiului inițial rigid și compact.

Oblicitatea debutează ca o temă spațială a direcționării privirii și întâmpinării clienților în zona de recepție. Tema a slăbirii ortogonalității culminează în suprafața triangulată a plafonului sălii de conferințe, care ințiază „deconstrucția” regularității geometrice existente prin deformarea parametrică a planurilor, într-un gest surprinzător de compoziție, alimentând o tensiune stimulativă în lectura spațiului. Flotând chiar desupra spațiului dezbaterilor din birou, suprafața cutată a plafonului conferă un caracter puternic camerei dedicate întâlnirilor. Motivele estetice bazate pe oblicitate din celelalte camere intră în acord cu acest caracter dinamic.

Studio3plus-P_Office

'Expresivitatea și identitatea suprafețelor în prim-planul percepției'

Receptarea vizuală a suprafețelor e bine susținută de o atentă regie a intensităților în percepție și a trecerilor de la un material la altul, astfel încât acestea să fie stimulative și dinamice la nivelul ochiului. În zona de primire, de exemplu, contrastul dintre betonul aparent al plafonului susține în mod energic impactul vizual într-un registru neconvențional de receptare estetică. Decopertarea punctuală a structurii existente își găsește un contrapunct necesar în precizia suprafețelor noi, cu aspect cald, din lemn, la blatul biroului de recepție sau la panoul glisant care maschează accesul din spatele acestuia la o debara. La celelalte spații, efectul de căldură este generat de piesele fixe sau mobile de mobilier, sau, la grupul sanitar, de placajul ceramic cu tipar oblic în relief. Griurile colorate sugerează sobrietate, albul asigurând pauze între materiale, albastrul devenind ocazional accent de culoare.

Corpurile de iluminat grupate în compoziții dinamice și geometrice, plutind în spațiu, ca instalații artistice ce participă la compoziția întregului, fac o trimitere către iconicele explorări interbelice ale Școlii Bauhaus. În plus, accentele de lumină (directă sau indirectă, prin scafe locale, la joncțiunea dintre planuri) produc umbre expresive care „îmblânzesc” atmosfera sobră a amenjării, accentele metalice ale placărilor cu cupru de la corpurile de iluminat și mobilier conferind nota necesară de prețiozitate spațiului, în acord cu sobrietatea specifică activității unui birou de avocatură.

Studio3plus dovedește aici că se poate conferi identitate unui spațiu de birouri nu numai prin modul în care geometriile libere și cele riguroase de articulează armonios, ci și prin selecția finisajelor sau a elementelor de mobilier cu calități tactile, prin asamblarea tuturor elementelor în mod semnificativ, prin gradații subtile, căutând astfel echilibrul în angajamentul nostru emoțional cel mai profund cu semnificația experienței concrete a arhitecturii.

Studio3plus-P_Office
Studio3plus-P_Office
Studio3plus-P_Office
Studio3plus-P_Office
  • Client TODO
  • Design Studio3Plus
  • Floor area TODO
  • Photography TODO
  • Construction TODO