'vila cu dentiști, jocuri și copii'
Rețeaua de clinici stomatologice Dr. Leahu pornește de la o viziune spectaculoasă de marketing, care implică deopotrivă designul grafic, arhitectura și designul de interior. Un astfel de spațiu este și recent inaugurata „Academie spațială” Dr. Leahu din București, lângă P-ța Victoriei, într-o vilă interbelică folosită inițial drept ambasadă. Operațiunea de branding a implicat designul grafic prin creațiile captivante ale Andrei Badea și jocurile digitale create special pentru clinică. Copiii care ajung aici iau contact cu un tur de joc. Mai întâi primesc de la recepție o brățară, apoi descoperă zona ludică unde se pot conecta la jocurile originale. Ecranele de proiecție transmit la un moment dat copiilor invitația către cabinete, în funcție de programare și într-un mod cât se poate de subtil, ca și cum întâlnirea cu stomatologul ar fi parte din îndeplinirea misiunii ludice, încheiată captivant cu răsplata punctelor câștigate și cu o insignă de atestare a nivelului atins în timpul jocului. Amuzamentul se împletește cu educația despre îngrijirea corectă a dinților, interacțiunea digitală culminând în Exploratron, simulatorul care permite controlul jocurilor cu tot corpul, urmărind tema zborului spațial.
'un concept complex de marketing împletit cu design'
Tema cromatică a interioarelor este în deplină armonie cu orginala grafică murală. Modelarea suprafețelor recepției cu incizii sau relief-uri în forme circulare sau semicirculare concordă cu arcadele semicirculare existente la golurile de uși, făcând o foarte discretă referință la pop-art și op-art. Minimalistele corpuri de iluminat cu surse LED devin baghete și planuri luminoase, aidoma unui joc cu un set de piese abstracte, suspendat în spațiu. Chiar dacă întâlnim peste tot ecrane și proiectoare video, tema spațială nu este exagerat de futuristă așa cum ar părea din denumire: „Academia spațială” este un loc prietenos, cald, ludic, nicidecum o simplistă scenografie de navă spațială.
'un interior reinventat'
Sunt mai multe elemente de design recognoscibile pentru rețeaua clinicilor Dr. Leahu, mai ales cu referință la clinica de Oradea, realizată anterior tot de echipa Studio3plus: elemente de mobilier adaptate la constrângerile spațiului existent, cabinetul stomatologic ca prilej al unei excursii imaginare, spații protective de așteptare pentru pacienți, folosirea culorilor ca elemente de unificare și continuitate spațială, strategia cromatică bazată pe întoarcerea culorilor în toate cele trei dimensiuni astfel încât să „decupeze” vizual spațiile și să le articuleze în același timp într-un întreg armonios.
Echilibrul remarcabil dintre elementele abstracte ale intervenției (finisajele, mobilierul, corpurile de iluminat) și cele figurative (muralele cu tema povestirii fantastice) face ca amenajarea să nu pară un simplu exercițiu estetic de virtuozitate profesională închis în sine însuși și aliniat la tendințele din acest domeniu. Mai degrabă capătă un sens multidirecțional, învăluitor, ca o conversație veselă într-o comunitate de spații/camere/cabinete, fiecare cu povestea proprie, cu o culoare specifică, cu o identitate formulată fără ezitare prin însăși concepția proiectului. Copii și adulții percep diferit această conversație între spațiile interioare, dar trăiesc împreună calitățile experienței memorabile. Intensitatea ei convinge pacienții să revină la Academie, fără teama de dentist, doar cu dorința de o nouă aventură ludică, printre poveștile și descoperirile copilăriei care nu se uită niciodată.
- Locație București, România
- Suprafață nullm²
- Fotografie null
- Data null
- Autor picturi-murale Andra Badea